administrator
Administrator

Group: Administrators
Status:
|
Procesorul,noţiuni generale,explicaţii,poze exemple
Procesorul mai este cunoscut şi drept inima calculatorului sau creierul acestuia.Marea majoritate au auzit deja acest termen însă tot marea majoritate sunt în ceaţă.Să începem prin a spulbera cîteva mituri pentru început:
Pentium 4 este o generaţie de procesoare depăşită,de noua gama de procesoare intel bazate pe arhitectura core şi chiar şi atunci cînd erau actuale tot erau bătute la greu de către rivalele de la amd.Frecvenţa procesorului(Măsurată în gigahertzi) nu este un principal indicator al productivităţii drept exmplu Aici; un Pentium 4 640 la 3,4ghz ia bătaie de la un Athlon 4000+ la 2,4ghz(a se observa scorurile cu roşu).Nici cu un ghz în plus procesorul intel nu a reuşit să bată adversarul amd,însă frecvenţa de 3400mhz generează căldură.Avînd în vedere faptul că procesoarele cu bazate pe arthitectura netburst inclusiv şi modelul de mai sus se caracterizau prin productivitate scăzută şi la frecvenţe înalte şi temperaturi ridicate intel a abandonat seria pentru ca să ajungă să lanseze nemaipomenita arhitectură core.Să începem deci să vedem ce reprezintă un procesor,din ce este alcătuit ş.a:
Procesorul reprezintă un circuit alcătuit din milioane de mici componente.La exterior un procesor intel E8400 arată după cum puteţi vedea în poza de mai sus şi odată introdus în soclu cam aşa.Un procesor amd Arată aşa.După cum am menţionat şi la capitolul Plăca de bază prima divizare a procesoarelor existente se face între segmentul desktop care cuprinde seriile Athlon64 x2,Athlon LE,Athlon 64,Sempron pentru amd cît şi seriile E21x0(Pentium dual-core),E4x00,E6xx0,E8x00 şi am menţionat mai sus numai procesoare cu 1 sau două nuclee cît şi procesoare cu 4 nuclee de la intel Q6600 care încă se menţine bine pe piaţă sau un Phenom de la amd.De mentionat aici ca intel a mai oferit procesoare cu patru nuclee(quad core) şi anume Q6700 si altele care le vom discuta pe parcurs.Mai sunt segmentele pentru servere si mobile însă momentan mergem pe segmentul desktop pentru că majoritatea asta folosesc.
Marea afacere cu procesoarele există încă de cînd mulţi dintre noi eram încă prin scrisori de dragoste.Pe cît de des se trimiteau aceste scrisori pe atît de des se şi schimba soclul(socketul) procesoarelor astfel încît utilizatorii care cumpărau un calculator se trezeau(şi se trezesc) că dacă vor să schimbe procesorul cu altul care este actual trebuie să schimbe şi placa de bază pentru că producătorul a şi schimbat deja socketul(O placă de bază şi un procesor pe diferite socketuri sunt fizic incompatibile).ŞI intel şi amd nu oferă mari posibilităţi de upgrade astfel încît cînd vine vorba de o reutilare a pc-ului trebuie schimbată şi placa de bază,eventual şi memoriile şi placa video şi lista se întîmplă să se prelungească.O mică trecere în revistă a socketurilor care au existat de-a lungul istoriei,informaţie adptata de pe wikipedia.
Pentru AMD:
Slot A - AMD Athlon
Socket A (Cunoscut şi ca Socket 462)-Destinat procesoarelor Athlon, Duron, Athlon XP, Athlon XP-M, Athlon MP şi Sempron
Socket 754; -Suporta procesoarele Athlon 64, Sempron ş.a şi funcţiona cu memorie(ram single channel-Un sigur canal+explicaţia acestei noţiuni în topicul Dedicat memoriilor)
Socket_939 Care a venit să aducă suportul pentru lucrul cu memorii dual channel deja faţă de cel single channel la socket 754.
Socket am2(Fals cunoscut sub numele de socket 940.După cum am promis în topicul plăci de bază explic treaba cu am2 vs 940.Socketul 940 a fost destinat procesoarelor petru server,iar procesoarele pe socket 940 cereau memorie REGISTERED care e mai scumpă ca cea simplă (Ce reprezintă memoriile registered).Procesoarele pe socket 940 au nevoie de memorie DDR spre deosebire de cele pe am2.Un procesor pe socket am2 nu poate fi instalat pe o placa de bază cu socket 940 şi viceversa.Închei aici această paranteză şi continui cu socketul am2 care a adus suport pentru memorii de tip ddr2 şi a înlocuit pe 754 şi 939 pentru că cele din urmă funcţionau cu memorii ddr.
Socket Am2+Al cărui scop este să realizeze o punte între am2 şi am3(Care vine degrabă) şi a adus suportul pentru HT 3.0(Poate vom vorbi despre această noţiune)
Pentru Intel:
Socket 1,Socket 2,Socket 3,Socket 4,Socket 5,Socket 6,Socket 7-şi în aceste socketuri puteau fi instalate procesoare produse atît de intel cît şi amd,cyrix,ibm.
Socket 8-Are loc separarea,pe acest socket merg doar procesoare produse de intel.
Slot 1 - Intel Celeron, Pentium II, Pentium III
Socket 370 - Intel Pentium III, Celeron; Cyrix III;
Socket 423 - Intel Pentium 4 şi Celeron
Socket 478 - Intel Pentium 4, Celeron, Pentium 4 Extreme Edition, Pentium M
Socket 479
Socket 495
Socket M - Intel Core Solo, Intel Core Duo and Intel Core 2 Duo
Micro-FCBGA - Intel Mobile Celeron, Core 2 Duo (mobile), Core Duo, Core Solo, Celeron M, Pentium III
Socket P
Socket 603 -Intel Xeon (bazat pe nucleul Northwood şi williamete)
Socket J(Lga 771)-Intel Xeon(Bazat pe nucleul woodcrest)
Socket 775-Cel mai răspîndit socket.De cînd a fost lansat,în timpul pentium4 intel nu a mai schimbat socketul pînă azi cu toate astea procesoarele noi bazate pe 775 nu sunt compatibile cu plăcile de bază vechi pe 775.Din acest punct de vedere aşa cum amd a schimbat destul de des socketurile aşa şi intel a schimbat chipseturile astfel încît posibilităţile de upgrade după cum am mai spus sunt reduse.Va contiunua
Să încercăm să înţelegem deci toate caracteristicile unui procesor,adică avem detaliile oferite de Intel respectiv Amd şi să ne dăm seama ce înseamnă Fsb(front side bus),Cpu Frequency(frecvenţa procesor),Memory frequency(frecvenţa memorie) şi multe alte lucruri.În acest scop vom scoate de pe site-ul oficial programul numit cpu-z.Menţionez că momentan el este numarul 1 în topul celor mai folosite programe de către overclockeri.Am să utilizez în continuare drept model procesorul meu....:

Name :{Intel Core 2 Duo} E4400 -modelul procesorului
Package: Socket 775 Lga- Soclul procesorului,noţiuni explicate mai sus.
Technology:65nm-Procesul de fabricaţie.Să nu ne adîncim tare,cu cît e *mai mic* procesul de fabricaţie cu atît mai rece e procesorul cu atît e mai mare frecvenţa posibilă de atins..
Core voltage:1,296v-voltajul aplicat procesorului.Prescurtat Vcore.Cu cît e mai mic procesul de fabricaţie cu atît mai mic e voltajul necesar pentru a atinge o anumită frecvenţă,cu atît mai puţină căldură disipată..
Mai jos vin două rînduri cu informaţie nu prea utilă care ţine mai mult de clasificare decît de performanţă.Atragem atenţia la
Revision:M0.Explic-procesorul E4400 a fost produs întîi cu revizia nucleului L2,după care s-a trecut la M0 care e mai rece,mai overclock-abilă.De obicei se lansează o nouă revizie a aceluiaşi procesor pentru a corecta anumite erori,sau îmbunătăţiri.Mai aduc aici un exemplu Q6600 a fost lansat initial cu revizia B3 a nucleului(Click pe B3 şi observaţi poza) iar ulterior in revizia G0 mai rece şi mai overclock-abil,şi vă aduc un argument,căutînd o poză cu un Q6600 B3 a trebuit să merg mai spre coada clasamentului pentru că locurile 1-20 erau ocupate de Q6600 G0 care au atins toate frecvenţe mai mari şi le-au luat faţa procesoarelor bazate pe revizia B3.
Core Speed-Frecvenţa procesorului.În cazul meu este de 3200mhz(Intel a tactat acest procesor la 2000mhz însă după cum bine vedeţi i-am făcut un *mic* overclock)
Multiplier-Multiplicatorul.Observaţi că este 10.Se ia Bus Speed(cunoscut şi sub denumirea de FSB) se înmulţeşte cu Multiplicatorul şi se obţine Frecvenţa procesorului. Bus speed(320mhz)*Multiplicator(10)=Frecventa procesor(3200mhz).
Alt exemplu Bus Speed(506mhz)*Mutiplicator(9)=Frecvenţa procesor(4560mhz).
Rated Fsb-Frecvenţa efectivă FSB.Intel a introdus o tehnlogie şi susţine că în interiorul procesorului fsb-ul duce de 4 ori mai multe instrucţiuni pe ciclu de ceas dar ca şi în cazul memoriilor calculele se fac după frecvenţa reală fsb şi nu după cea efectivă.În cazul memoriilor aveam duble pumped bus iar aici quad pumped bus.
Cache:Memorie rapidă integrată în procesor care are drept scop stocarea informaţiei pentru ca procesorul să nu fie nevoit să o aducă din ram care este mult mai lent.
Cache-ul la procesoarele moderne se împarte pe mai multe nivele şi se vede bine în poză Level 1,level 2 şi Level 3 la procesoarele phenom.Despre Cache în special vorbim în topicul dedicat.
This post was last modified: 05-02-2008 08:05 AM by administrator.
|
|